1. JULKAISU

Katutaideanimaatiot

Olen tehnyt katutaidetta jo vuosia ennen kuin valmistuin kuvataiteilijaksi. Sitten se jäi vähäksi aikaa, mutta katutaide on kuitenkin kulkenut aina rinnalla muun taiteellisen häsläyksen kanssa.  Animaatioita olen tehnyt yhtä kauan kuin muutakin taidetta. Minulle kiinnostavin tapa animoida on  ollut stop motion –animaatio ja niiden parissa onkin tullut vietettyä paljon aikaa, sekä katsojana että tekijänä.  Viikonlopun aamupiirretyt ovat olleet iso osa elämää. Voisi jopa oikaista mutkat ja sanoa, että piirretyt ovat tuoneet minut kuvataiteen pariin.

Lapsesta asti piirtäminen on ollut hauskaa.  Sen avulla olen voinut ilmaista itseäni tehokkaasti. Ensimmäisiä sarjakuviani oli mummo ja kissa. Siinä mummoni kissa tappoi aina hänet. Sellaista splatter-komiikkaa, joka naurattaa vieläkin.  Tämän sarjakuvan olen piirtänyt teininä, vuodesta ei ole hajua.  Se kuitenkin osoittaa kaksi asiaa: prosessit voivat olla hyvinkin pitkiä ja minä en ole juurikaan muuttunut.

Stop motion on ajan pysäyttämistä. Se on myös elämän antamista.  Se antaa mahdollisuuden hallita aikaa ja tilaa juuri siten kuin itse haluaa.  Noin neljä vuotta sitten sain ajatuksen alkaa animoida katutaidetta. Se oli kivaa ja aloin tehdä sitä enemmän.  Aluksi se kulki muun tekemisen rinnalla, mutta nyt siitä on tullut iso osa ilmaisuani. Olen miettinyt monenlaisia tapoja animaatioiden katsomiseen suoraan kadulla. Paras vaihtoehto käyttäjiä ajatellen on ollut QR-koodi. Animaatiot voi siis toistaiseksi katsoa älypuhelimen QR-koodinlukuohjelman avulla. Jos näet sellaisen jossain, kannattaa testata!