2. JULKAISU

Maisemakoneen valmistus, osa 2
Maisemakone valmistui vuoden 2016 lopussa. Alkuosa tarinasta edellisessä julkaisussa.

Oma työhuoneeni on pieni, mutta onneksi pienteollisuustalon käytävillä on tilaa! Valmis ryijy (koko reilut 6m x 2m) ennen ylimääräisen pohjakankaan tasausleikkausta ja kiinnitysnauhojen ompelua ylä- ja alalaitaan.

Ryijyä valmistettiin samaan aikaan, kun Eetu Huhtala ja Felipe de Avila ratkoivat teoksen teknisiä kysymyksiä. Ensin tehtiin pieni moottoroitu prototyyppi.

Prototyypissä oli paksujen teollisuusketjujen sijaan vielä polkupyörän kettingit.

Toimivan prototyypin pohjalta voitiin tehdä 3D-mallipiirustukset isompaan teokseen. Rakenne suunniteltiin siten, että sen pystyy purkamaan pienempiin osiin kuljetusta ja säilytystä varten. Felipe ja Eetu tilasivat tarvittavat materiaalit ja hitsasivat rungon osat.

Koottu runko ja suojalakanoin peitetyn ryijyn ompelu ketjuun.

Kun koko runko moottoreineen oli kasattu, päästiin konetta testaamaan ryijyn kanssa. Ryijy ommeltiin käsin kiinni ketjuun, jonka varassa sen oli määrä pyöriä ympäri.

Mikä ihme olikaan nähdä Maisemakone liikkeessä ensimmäisen kerran! Onnentippa ei kuitenkaan aivan ehtinyt linssiin, kun ryijy jo tippui ketjuineen alas. Pyörien asentoa ja ketjujen kireyttä säädettiin moneen kertaan, että sopivat asetukset löytyivät. Ryijy pyöri alunperin jopa pelottavan vauhdikkaasti. Vähempikin vauhti riitti liike-epäterävyyteen ja liikettä päätettiin hidastaa, että teos olisi helpommin lähestyttävä.

Tukevassa rungossa saattoi kiipeillä tekemässä säätöjä.

Maisemakone oli Jätkäsaaren Huuto-galleriassa 22.10. – 6.11.2016. Galleriaan kuljetusta varten runko piti purkaa ja ryijy irrottaa ketjusta.

Rungon kasausta galleriassa.

Näyttelyiden välillä Huudossa, niinkuin muissakin gallerioissa, on vain lyhyt aika uuteen ripustukseen. Galleriassa kokoamistyötä riittikin pitkälle yöhön. Rungon valmistuttua ryijy piti jälleen ommella ketjuun kiinni ja tehdä viimeisiä säätöjä. Kun liiketunnistinkin vielä saatiin paikalleen varttia vaille avajaisten alkua, olikin jo aihetta juhlaan.

Avajaisissa iloiset vieraat intoutuivat tekemään videoita, joissa olivat juoksevinaan liikkuvan taustan edessä.

Maisemakone sai näyttelyn päätyttyä uuden kodin Kiasman kokoelmissa, ja se nähdään toivottavasti pian jossain tulevassa Kiasman näyttelyssä.

Video ja kuvia valmiista Maisemakoneesta löytyy tältä sivulta.