2. JULKAISU

Hiilipiirustukset. Taustaa.

Siirryin öljyväreillä maalaamisesta hiilipiirustukseen vuonna 2014. Muutos tapahtui ollessani vajaan vuoden mittaisen jakson pois työhuoneeltani äitiysvapaalla. Kun en päässyt työhuoneelle, tein teoksia mielessäni. Ensin maalauksia ja myöhemmin siirryin piirtämiseen. Muistelin mallipiirustuskursseja kansanopistossa. Sitä hiljaista, lähes meditatiivista olotilaa, jonka keskittynyt mallin jäljennös saa aikaan. Äänimaisemana ainoastaan vaimea hiilen raaputus paperia vasten.

Palasin työhuoneelle kesällä 2014 ja aloin työskennellä hiilellä. Olin käynyt läpi elämääni mullistavan kokemuksen (synnyttänyt uuden ihmisen) ja väreillä maalaaminen tuntui yhtäkkiä tyhjältä ja merkityksettömältä. Jotenkin liian kevyeltä.

Olin vauvani vuoksi valvoessani löytänyt netistä observatoriot, kiehtovat rakennukset, joiden avulla tähyillään avaruuteen ja maailmankaikkeuden syntyhetkiin. Hiilen samettisen ankara olemus sopi hyvin näiden kauniiden rakennelmien kuvaamiseen. Pidin ajatuksesta, että olemme osa samaa kiertokulkua. Minä ja hiili.

Observatorioiden lisäksi piirsin mm. jäävuoria ja museotiloja.

 

Kirjoitin vuonna 2015 näyttelytekstissäni:

Hiili on keskeinen osa orgaanisia aineita, kiertokulkua ja elämää. Haluan hiilipiirustuksillani kuvata jotain ajatonta ja ääretöntä, jotain sellaista, jota on vaikea tavoittaa tai toivotonta sanallistaa. Kirjailija Ernest Hemingwayn jäävuori-tekniikkaa soveltaen pinnan alla, näkymättömissä, on kasa merkityksiä ja haluan näyttelykokonaisuudellani luoda hienovaraisen pakahduttavan tunnelman.

Piirustuksissani esiintyvät rakennukset on poimittu eripuolilta maailmaa ja ne muodostavat tavallaan maapalloa ympäröivän mekaanisten silmien verkoston. Ne ovat kuin moderneja katedraaleja, joissa tähyillään kohti tuntematonta ja maailmankaikkeuden salaisuutta.

Teoksia on innoittanut tekoäly, tulevaisuus ja kuoleman jälkeisen elämän mahdollisuus. Ihmiselämän hauraus ja hetkellisyys. Ihmiset on tehty tähtipölystä. Olemme kuin yksinäisiä jäävuoria ajelehtimassa tyhjyydessä ja sulamassa osaksi kiertokulkua. Voisiko ihminen sittenkin jatkaa elämäänsä virtuaalisesti tai olisiko multiversumi mahdollinen? Olisiko mahdollista, että jatkaisimme kuoleman jälkeen olemassaoloamme jossain toisessa ulottuvuudessa tai että olisimme tälläkin hetkellä yhtäaikaisesti olemassa myös jossain muualla?

Vuonna 2017 siirryin hetkeksi takaisin öljyväreihin, mutta sittemmin olen palannut hiilellä piirtämiseen ja liittänyt mukaan kuivapastelliliidut.