5. JULKAISU

Viimeaikaista toimintaa työhuoneella ja muualla #1.

Maanantaina meillä oli tapaaminen Aleksanterin teatterilla Minna Tervamäen ja kuraattori Mika Hannulan kanssa. Katsoimme uudelleen läpi Berliinin esityksen taltiota ja keskustelimme siitä. Esiin nousi jälleen mm. liikkeisiin käytetty aika. Kuinka aikakäsitys muuttuu esiintyessä aivan toiseksi kuin muutoin. On vaikeaa hidastaa tai pysähtyä kokonaan. Itse kuvittelee, että jokin hetki on kestänyt loputtoman kauan, mutta taltiointia katsoessa huomaa todellisen ajankäytön.

Lontoon esitys lähestyy ja olemme sopineet harjoituksista ennen sitä. Tarkoitus on saada liikkeet ja aika sovitettua yhteen. Se vaatii harjoittelua. Esityksemme on sekä harjoiteltua että improvisaatiota. Pelkästään improvisaatiolla mentäessä voi esityksen jäntevyys helposti kadota ja huomaamme sekoilevamme tahoillamme. Olemme testanneet ja todenneet, että se ei toimi. On tärkeää pitää rakenne kasassa muutamalla sovitulla kohtauksella, jolloin niiden väleissä on vapaus keskittyä enemmän sen hetkiseen fiilikseen ja improvisoida. Hetkessä oleminen esiintymistilanteessa onkin jännittävää. Siinä piilee yksi syy siihen miksi esiintyminen on epämukavuudestaan huolimatta niin kovin koukuttavaa. Jännitys ennen esitystä on todella epämiellyttävää ja lähes vaikea kestää, mutta silti tarpeellista. Ilman sitä tulee olo, että en anna parastani. Kyse on lopulta hermojen hallinnasta ja jännityksen sietämisestä. Täytyy hyväksyä kaikki tuntemukset osana kokonaisuutta. Itse esitystilanteessa adrenaliini kuitenkin auttaa ja jälkeenpäin olo on helpottunut. Suorastaan euforinen. Esityksen jälkeen olen yleensä todella väsynyt ja tyhjä, mutta niin onnellinen.

Ulkomailla esiintyessä täytyy hoitaa käytännön asiat etänä ja luottaa siihen, että kaikki toimii. Että saamme esimerkiksi juuri sellaista valkoista pahvia lattian suojaksi, jonka päällä on hyvä tanssia ja joka ei päästä maalia läpi. Tällä viikolla olemme säätäneet meilitse valo- ja äänentoistoasioita sekä tarvikelistaa. Gallerian yläkerrassa näyttäisi pohjapiirustuksen mukaan olevan juuri sopiva kohta esityksellemme, muutaman askelman korkeammalla oleva osuus. Esitykselle tarvitsemme leveyttä noin 6 metriä, ja syvyyttä 2-3 metriä. Jos käytössä on liikuteltavat sivuseinät, ne avataan 8 metrin leveyteen.