2017 KESÄKUU

nimi Pauliina Kaasalainen
ammatti Kuvataiteilija
prosessi Galleria Forum Boxiin vuoden 2018 alussa valmistuva näyttely
nettisivut www.pauliinakaasalainen.com

 

Mikä on yllättävin taidekohtaamisesi? En tiedä oliko se varsinaisesti yllättävä, mutta EMMAn kokoelmanäyttelyssä oli Anna Estarriolan teos (jonka nimeä en valitettavasti nyt muista), joka kolahti jotenkin poikkeuksellisesti.

Teoksessa jalustalla makasi hahmo, jolla tulkintani mukaan oli eksistentiaalinen kriisi. Hahmolla oli vieressään samanlainen radiopuhelin, joka on ollut käytössä EMMAn henkilökunnalla. Olen ollut opiskeluaikanani töissä kyseisessä museossa, joten jokin siinä teoksessa kosketti yllättävän voimakkaasti. Itketti ja nauratti yhtä aikaa.

 

Mikä on viimeisin itsellesi asettama taiteellinen tavoite? Tämä on aika vaikea kysymys. Ehkä se on viime aikoina ollut lähinnä löytää taiteellisen työn mielekkyys ja merkitys. Miten toimia kuvataiteilijana ilman oman navan tuijottelua? Miten siirtää keskustelu taiteeseen taiteilijan persoonan sijaan?

 

Oletko tehdään – mietitään vai mietitään – tehdään-tyyppiä? Molempia. Tai tarkemmin ottaen niitä ei voi erottaa toisistaan ja lopulta ne ovat oikeastaan yhtä ja samaa. Ajattelu lähtee jostakin alkuärsykkeestä samoin kuin tekeminen. Havainto voi olla fyysinen tai ajatuksellinen. Prosessin mukana sekä ajatuksellinen idea, että fyysinen tekeminen muuttuvat ja kehittyvät. Käytetty väline – oli se sitten tekstinkäsittelyohjelma tai aine – vain poikkeavat toisistaan. Toki välineillä ja materiaaleilla on oma ominaislaatunsa, logiikkansa ja ne tuovat mukanaan myös erilaisia merkityssisältöjä, mutta prosessi on silti hyvin samankaltainen kummin päin vain.

 

 

Prosessi oli nähtävillä 29.5.-25.6.2017