2018 HUHTIKUU

Nimi: Pia Männikkö
Ammatti: kuvataiteilija
Prosessi: Kerron muutaman jo valmistuneen teoksen syntyvaiheista, ja suunnittelen tulevia teoksia.
Nettisivut: www.piamannikko.com

Mikä on yllättävin taidekohtaamisesi?
Yhtä yllättävää kohtaamista on mahdoton valita, mutta kokonaisuutena mieleenpainuneimpia on ollut ARS 95 -näyttely Ateneumissa. Opiskelin tuohon aikaan multimediaa, en vielä kuvataidetta. ARS 95 -näyttely oli suuri uutinen ja puheenaihe. Mieleen jäivät esimerkiksi Tony Ourslerin puhuva pää tuolinjalan alla, Mona Hatoumin varjohäkit, Ulf Rollofin mäiskivät kuuset ja tietenkin Plenge Jakobsenin kohua herättäneet verta, virtsaa ja spermaa pyörittäneet tehosekoittimet, joissa oli mukana myös haju.
Minulle erityistä mielenkiintoa näyttelyyn toi se, että olin ollut aiemmin töissä markkinointitutkimusfirmassa, jossa tehtiin tutkimus Vitali Komarin ja Alexander Melamidin Paint by Numbers -taideprojektia varten. Minäkin haastattelin puhelimessa kymmeniä henkilöitä mm. heidän lempiväreistään ja mieluisista taideteosten aiheista, myös suosikki-inhokkeja kyseltiin. Olihan se paljon hauskempaa ja mielenkiintoisempaa kuin koettaa saada ihmiset puhumaan vaikkapa margariineista, ja monet haastateltavat olivat selvästi mielissään päästessään kertomaan mielipiteitään taiteesta. Ars 95 -näyttelyyn Komar ja Melamid maalasivat 500 haastattelun pohjalta taulut, jotka tilastollisesti miellyttivät suomalaisia kaikkein eniten ja vähiten.

ARS 95 Ylen Elävässä arkistossa, ensimmäisen videon lopussa em. suosikkitaulu.

Mikä on viimeisin itsellesi asettama taiteellinen tavoite?
Koetan ottaa haltuun minulle uuden lankatekniikan eri mittakaavoissa.

Oletko tehdään – mietitään vai mietitään – tehdään-tyyppiä?
Sekä että. Minulla ei ole vain yhtä materiaalia tai tekniikkaa jonka parissa pääaasiassa työskentelisin, vaan olen utelias tekemään monenlaisia kokeiluja ja virityksiä. Yleensä mielessä on idea, jolle lähden miettimään ratkaisuja, mutta jokin mielenkiintoinen materiaalitesti voi myös olla lähtökohta teokselle. Mitä enemmän vain tekee, sitä enemmän ideoitakin alkaa kehkeytyä – tekeminen ruokkii itseään.
 

 

Prosessi oli nähtävillä 2.4.-29.4.2018