2018 JOULUKUU

Nimi: Tellervo Kalleinen & Oliver Kochta-Kalleinen

Ammatti: Nykytaiteilija-duo

Prosessi: 101 kaikkien puolesta -teoksen valmistaminen vei meidät sataan suomalaiseen kotiin. Osallistujat muodostivat tilastollisen poikkileikkauksen Suomen väestöstä – kriteereiksi otimme joitain yleisimpiä tekijöitä, joilla ihmisiä kategorisoidaan, kuten sukupuoli, ikä, koulutustaso, asuinkunta, tulotaso, äidinkieli ja taustamaa. Annoimme heille täytettäväksi kyselylomakkeen, jossa oli väittämiä kolmestakymmenestä mielipiteitä jakavasta aiheesta. Kuvasimme, kun he kertoivat henkilökohtaisia tarinoitaan ja kokemuksiaan mielipiteidensä takana. Teimme sata haastattelua puolen vuoden aikana. Lopputulos oli vuorovaikutteinen videoinstallaatio, jonka ensiesityspaikka oli yksityisnäyttelymme Helsingin taidehallissa.

Nettisivut: www.studiokalleinen.net

 

Mikä on yllättävin taidekohtaamisesi? Oli todella yllättävää että aloimme tekemään yhteistyötä keskenämme. Meille ei olisi erilaisuutemme takia tullut sellainen mahdollisuus edes mieleen, ellemme sattumalta olisi päätyneet samaan projektiin 2003.

Mikä on viimeisin itsellesi asettama taiteellinen tavoite? Tehdä julkinen puisto yhdessä 36:n raumalaisen kanssa.

Oletko tehdään – mietitään vai mietitään – tehdään-tyyppiä? Mietitään – tehdään.

 

Tellervo Kalleinen ja Oliver Kochta-Kalleinen ovat työskennelleet yhdessä vuodesta 2003, jolloin he organisoivat maailman ensimmäisen mikrovaltioiden huipputapaamisen yhteistyössä MUU ry:n kanssa. Heidän teoksensa ovat osallistavia ja niille on tyypillistä laajempien ilmiöiden tutkiminen ihmisten subjektiivisten kokemusten kautta. Teoksista kansainvälisesti tunnetuin on Valituskuoro (2005 -), jossa osallistujien yksilöllisistä valituksista tehdään paikallisen muusikon avulla kollektiivinen kuoroteos, jonka osallistujat harjoittelevat ja esittävät. Valituskuoron ovat sittemmin toteuttaneet yksityiset ihmiset taiteilijaparin internetissä julkaisemien ohjeiden pohjalta jo yli kahdessasadassa kaupungissa ympäri maailman. Muita kaksikon yhteisiä teoksia ovat mm. People in White (2011), jossa entiset mielenterveyspotilaat jakavat kokemuksiaan hoitajistaan ja lääkäreistään, Archipelago Science Fiction (2012), jossa Turun saariston asukkaat pohtivat alueen tulevaisuutta tekemällä taiteilijoiden avulla saaristoon sijoittuvia sci-fi-lyhytelokuvia, Unimaa -elokuvainstallaatio (2009), joka koostuu 21:stä suomalaisten Presidentti Tarja Halosesta näkemistä unista sekä I Love My Job (2010), joka kuvaa työntekijöiden fantasioita, jotka nousevat heidän työpaikoillaan kokemistaan konfliktitilanteista. Vuonna 2015 heillä oli yksityisnäyttely 101 kaikkien puolesta Helsingin taidehallissa. Vuonna 2017 he toimivat vierailevina professoreina Helsingin kuvataideakatemiassa. Vuonna 2012 he saivat AVEK mediataidepalkinnon ja vuonna 2014 heidät palkittiin Ars Fennicalla. He ovat YKON- ja Puhekaraokeryhmien perustajajäseniä. Parhaillaan he toteuttavat yhteistyössä Lönnströmin taidemuseon kanssamonivuotista projektia Keskustelupuisto – peli yhteisestä maaperästä.

photo credit: Noora Geagea.

Prosessi oli nähtävillä 26.11. – 23.12.2018