2018 TOUKOKUU

Nimi: Ihana Havo
Ammatti: Kuvataiteilija
Prosessi: Teosten pusaamista Galleria Huudon näyttelyyn syyskuulle, aika ja paikka tulee varmaankin vielä vaihtumaan. Sitte jotain duuneja tulevaan pankkinäyttelyyn syksyllä ja vikaks julkisenteoksen tekoa Lahden kaupungille.

 

1. Taidekohtaaminen

Tärkeimmät varmasti liittyvät Kissiin ja Vaderin Darttiin.
Elettiin 80-luvun alkua paikkana lahden aleksanterin leluosasto. Huhu oli että itse Dart Vader tulee sinne jakamaan nimmareita. Porukkaa oli kuin pipoa, kaikkia jännitti. Sitten alkoi tapahtua, porukka kavahti ja alkoi lainehtia, seisoin muiden seassa käytävällä. Yht´äkkiä massat jakautuivat edessäni, he pakenivat, minä en. Pidin pintani ja sieltä hänen pahuutensa saapui. Musta kypärä. Musta viitta. Musta sielu. Hän lähestyi ja oli joka askeleella valtavampi, kunnes hän pysähtyi eteeni. En väistänyt. Tuijotimme toisiamme hiljaisuudessa. Odotin kuristaisiko hän minut ajatuksenvoimalla. Hänen hengityksensä kohisi uhkaavasti ja silloin, hänen hirveytensä käsi liikahti ja nousi, mutta pysähtyi kättelykorkeudelle. No ei muuta kun käsipäivää ja nimmarilappu plakkariin, jota olen vuosikymmenet metsästänyt lapsuudenkodissani tuloksetta.

Sit kissi stoori. Oli vuosi 1977 tai 78 ja ikää oli 6 tai 7. Olin himassa olkkarissa, ei mitään spessuu, kunnes telkkarista räsähti yht´äkkiä kissin sinisävyinen mainos. Siinä oli sarjakuvahahmoja mustavalkosilla naamoilla liikehtimässä määrätietoisesti ja musa oli rajua ja tiukkaa. En ollut koskaan nähnyt tai kuullut mitään sellasta. Musa dikkailuni tuohon aikaa oli ollut jee jee jerry cottonia ja Bouni ämmää. Lumoutuneena leijailin niin lähelle telkkari ruutua kuin se oli mahdollista. Siinä aikuinen ihminen lauloi ja lerputti kieltä ja näytti vaaralliselta. Tärisin. En nähnyt mainosta enää koskaan uudestaan.
Siinä pääpiirteissään ja näillä on menty. Välillä on tullu mietittyä, että tapahtukohan noita ollenkaa.

 

2. Oma taiteellinen tavoite

Se että pystyy rehellisesti ilmaisemaan itselle tärkeitä asioita teoksissa. Aivopesu on kaikkialla, lapsuudesta vanhuuteen, emme omista mieltämme. Valinnan vapaus on kontroitu oppositio.

 

3. Teenkö vai mietinkö?

Mulle teos tulee yleensä valmiina kuvana kalloon ja pyörittelen sitä sitten siellä ja käyn väittelyt sisällöstä ja tekniikoista. En ikinä tee piirustuksi tai pienoismallia. Pidän siitä että kaikki on päässä. Väittely on aina päällä.

 


 

Prosessi oli nähtävillä 30.4. – 27.5.2018