2019 MAALISKUU

Nimi: Aino Louhi
Ammatti: Kuvataiteilija, kuvittaja, sarjakuvataiteilija
Prosessi: Ensimmäisen sarjakuvaromaanini Mielikuvitustytön tekoprosessi vuosilta 2011-2019
Nettisivut: www.ainolouhi.com

Missä työskentelet?
Minulla on ollut viimeiset 13 vuotta työhuone Pyynikin Trikoolla Tampereella. Merkittävä paikka, jonka tulevaisuudesta on huoli tällä hetkellä. Yritän olla stressaamatta liikaa asioista joihin en voi vaikuttaa ja keskittyä nauttimaan vanhan tehtaan tunnelmasta niin kauan kuin suinkin.

Miten aloitat?
En ole koskaan kärsinyt mistään tyhjän paperin kammosta. Prosessieni alut vaihtelevat melkoisesti riippuen siitä onko kyseessä maalaus, kuvitus vai omaan tekstiini pohjautuva juttu. Maalatessa on kyse pitkälti materiaalilla mälläämisestä, minulla on vain kiire saada jotain väriä maalauspohjalle. Kuvittaessa olen joutunut hakemaan ja opettelemaan työskentelytyyliäni ja aloitan nykyään melko järjestelmällisesti: tutustun tekstiin, fiilistelen vähän materiaaleilla tekniikoilla ja luonnostelen koko kirjan lyijärin kanssa kopiopaperille. Sitten jäljennän kuvan valopöydän avulla varsinaiselle paperille. En tee kuvia tietokoneella joten luonnosten pitää olla huolellisia.

Kenen kanssa keskustelet työskentelystäsi prosessin aikana?
Maalausjuttuja ja ihmishahmojen anatomiaa puin varmaan eniten työhuonekaverini Tomasin kanssa. Minulla on myös paljon hyviä ystävä-kollegoita, joiden kanssa voin puida teoksia. Kuvittaja-äidistä on ollut paljon apua ja tukea, kun olen ottanut askeleita kuvitus- ja kirjahommien suuntaan. Tunnen oloni superhaavoittuvaksi kun näytän keskeneräisiä töitä muille.

kuva: Jonna Hietala

Prosessi oli nähtävillä 4.3.-31.3.2019